TRANSLATE

Ce facem in fiecare zi





                      




Ce facem noi zilnic?

Îngrijirea celor 200 de caini din adăpost nu este o sarcină uşoară. Jumătate de caini sunt în ţarcuri din exterior, iar jumate din ei, datorită timpului şi finanţelor insuficiente în momentul mutării şi după, au rămas în ţarcurile realizate în fostul grajd al fermei.
Activitatea începe la ora 8 dimineaţa cand omul care îngrijeşte cainii de afară vine la adăpost şi pe timp de iarnă începe cu tăiatul lemnelor şi încălzirea apei, deoarece nu pot bea apă îngheţată. În caz fericit le dăm hrană uscată care nu durează atat de mult, dar în cazuri mai dificile se fierbe mancare pentru 200 de animale: şcorici, donaţie din partea firmei Urcarn sau labe şi capete cumpărate de la Oncos cu aproximativ 30-35 kg de faină de mălai. Pregătiea mancării durează aproximativ 2 ore. De aici începe hrănirea animalelor, fiecare avand vasul lui. Această activitate doar pentru cainii din exterior durează circa 2-3 ore.
În hală este mult mai greu deoarece se face curăţenie zilnică, în exterior doar de 2-3 ori pe săptămană. În hală se dă mancare, se curăţă cu lopata, se mătură şi se dă cu mopul în fiecare zi pentru că nu există canalizare. Trebuie să vă imaginaţi că hala este de aproximativ 100 de m lungime şi 10 m lăţime. Această muncă o face alt om, dar aceşti oameni sunt la datorie doar 4 ore pe zi, deci munca în interior nu se termină în acest interval, iar noi membrii asociaţiei venim după muncă sau şcoală în jur de ora 2 jumate - 3 şi continuăm cu interiorul, ceea ce înseamnă pană seara la ora 6-7. Nefiind electricitate pe timp de iarnă este un infern, deoarece această muncă trebuie făcută cu lanterne pe cap, într-un chin continuu.
Pe langă aceste activităţi zilnice cu regim obligatoriu mai apare schimbarea paielor o dată sau de 2 ori pe săptămană, ceea ce este o muncă ce necesită circa 4-5 ore pentru toate cuştile animalelor. Mai apare tratarea cainilor bolnavi sau a celor proaspăt sterilizaţi. De circa 2-3 ori pe an se face deparazitarea interna si externa  a celor 200 de animale, activitate ce implică mai mulţi voluntari.
Cheltuielile cu hrănirea animalelor înseamnă 80 de kg de hrană uscată, cu 27 lei/10 kg x 8=216 lei zilnic, sau în cazurile mai fericite 35 kg labe si capete x 1,49 lei/ kg =52,15 lei + făina de mălai 35 kg x 1,15 lei=40,25 lei, si în cel mai fericit caz cu donaţia de şorice se calculează doar costul făinei de 40, 25 lei zilnic.  Facand doar un calcul simplu se ajunge la o sumă considerabilă doar cu hrănirea animalelor, menţionand că în timp de iarnă grea, la minus 8-10 grade nu se poate fierbe, deoarece îngheaţă mancarea pană sunt hrăniţi toţi cei 200 de caini. Cheltuielile de transport a celor 2 oameni se ridică la 50 lei pe săptămană, iar a noastră şi a voluntarilor înseamnă zilnic 20 de lei deorece nu deţinem maşină şi suntem nevoiţi să mergem la locaţia ce se află la circa 4-5 km de Campia-Turzii cu taxiul. Această sumă este suportată în majoritatea cazurilor din banii noştri deoarece nu deţinem suficiente fonduri.
Ţinerea în stare de funcţionare a adăpostului înseamnă o responsabilitate şi o muncă de organizare dificilă care nu se poate realiza fără implicarea voluntarilor, fără fonduri suficiente şi în special fără susţinere morală şi psihică.
Pe această cale ţin să mulţumesc tuturor celor care au făcut şi fac în continuare posibilă activitatea noastră prin voluntariat, donaţii, dand astfel o şansă la viaţă acestor animale abandonate!!!

Rus Fodor Dóra, membru fondator Amicii Noştri



Eforturile asociatiei  Amicii Nostri sunt directionate spre imbunatatirea vietii a cat mai multor animale fara stapan, educarea populatiei in ceea ce priveste beneficiile sterilizarii animalelor de companie si lupta impotriva abandonului si cruzimii asupra animalelor.
Voluntariatul in cadrul asociatiei noastre presupune mai multe activitati, printre care:
- ajutorul dat la adapost;
- participarea la evenimente;
- cazarea temporara a animalutelor pana la adoptie (asociatia are in acest moment in grija in jur de 200 de catei )
- postarea de anunturi pe siteurile de adoptii pentru a gasi adoptatori
- mers la cazuri speciale
- promovarea asociatiei
- obtinerea de fonduri prin sponsorizari, redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, cat si redirectionarea din impozitul pe profit in cazul firmelor
In afara de activitatile obisnuite, apar diverse probleme la rezolvarea carora poti ajuta.
Te rugam sa te gandesti in ce masura te poti implica si cat timp poti dedica asociatiei si sa trimiti un mail cu subiectul “Vreau sa fiu voluntar” pe adresa fodordora@yahoo.com mentionand cum ai putea ajuta. Contractul de voluntariat il puteti descarca de aici .Ti se va raspunde cu mai multe detalii in functie de disponibilitatea ta.
Te asteptam in echipa noastra,
Voluntarii Asociatiei Amicii Nostri :
Viorel Dondot
Monica Maria Hadaruga
Cristina Stoian Fazacas
Alexandra Sebeni 
Valentin Rus Fodor
Mihai Florin Hadaruga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu